23 Ekim 2013 Çarşamba

Efes ve Şirince Gezimiz:))

Hollanda'dan iş için gelen misafirimiz Paul ve Aile dostumuz ve işlerinde yardımcı olduğumuz abimiz Tufan Abi  ben ve Öykü başrollerdeydik.))


 Efes Antik Tiyatrosu arkasında Paul ve Öykü:)




Antik tiyatroya giderken Öykü:))


Öykü ve Ben:))


Tarihi sutunların önünde Paul.)

Celsus Kütüphanesi: İzmir, Selçuk'a bağlı Efes'te bulunan bir kütüphane kalıntısı. Roma döneminde 110-135 yılları arasında inşa edilen[1] kütüphane iki katlıdır. Zamanında 14.000'e kadar kitaba evsahipliği yaptığı düşünülmektedir.[2]
Yapının kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar, ön cephenin iki katlı görünümüne karşın, yapının üç katlı olduğunu göstermektedir. El yazmaları rulolar halinde, galerilerden oluşan üst katlarda saklanmıştır. 3. yüzyılda bölgeyi etkileyen depremler sırasında okuma salonu yanmış, ancak daha sonra tamir edilmiştir. Ön yüzünün yine Orta Çağ'da yaşanan bir deprem sonucu yıkıldığı sanılmaktadır. Depremde ön cephesi haricinde diğer kısımları yıkıldığından uzunca bir süre sonradan yapılan bir çeşmenin görkemli arka duvarı olarak kullanılmıştır.(kaynak:vikipedi)
Artemis Tapınağı :İzmir Selçuk'ta Efes (Ephesos) antik kentinin dünyanın 7 harikasından sayılan ünlü tapınağıdır. Astemision olarak da bilinir. Önce M.Ö. 560-550 yıllarında Lydia Kralı Kroisos tarafından İon düzeninde yaptırıldı. M.Ö. 356'da bir delinin yakması üzerine aynı büyüklükte ancak 3 m. yüksek olarak yeniden inşa edildi. 55.10 x 115 m. boyutlarında, mermer heykelleriyle de ünlü tapınak Hellenistik dönem tapınaklarının en büyüğüydü. 262'de Gotlar tarafından yıkıldıktan sonra onarılmadı. Bristish Museum adına 1869-1874'te J.T. Wood ve 1904-1905'te David G. Hogart'ın yaptığı kazılarda bulunan tapınak kalıntıları, İngiltere'ye götürüldü. (kaynak yasambu.com)





Efes Antik Tiyatro:Panayırdağ'ın batı yamacına kurulmuş olan Efes Antik Kenti Büyük tiyatro yapısı liman yönü olan batıya bakmaktadır. Böylece şehrin en büyük yapısı gemi ile gelen ziyaretçiler tarafından çok uzaktan görülebilmektedir. Helenistik dönemde yamacın doğal kaya yapısı altyapı olarak kullanılarak inşa edilmiştir. Roma döneminde batıya doğru büyütülmüş ve yaklaşık 21000-25000 kişilik kapasiteye ulaşmıştır. Yaklaşık 150 metrelik çapıyla antik dünyanın en büyük tiyatrolarından biridir. Bizans döneminde sahne binasının bir kısmı şehir surlarına eklenip gözetleme kulesi olarak kullanılmaya başlandığında işlevini yitirmiştir.

Şehrin odak noktası olması ve toplanma merkezi işlevi ve sahne olduğu artistik ve atletik performanslarıyla tiyatro şehir için büyük öneme sahiptir.

Ayrıca tanrıça Artemis ve din adamlarının tören yolu üzerinde önemli bir durak ve Efes halkı için buluşma mekanıdır. Bu özellğiyle Aziz Paul'e karşı gümüş heykel üreticilerinin düzenlediği ayaklanmanın da mekanı olarak Efes Büyük Tiyatrosu'ndan Yeni Ahit'te de bahsedilmektedir. (kaynak: efestiyatrosu.com)


 Tufan abimiz..Selçuk'tan Şirince'ye doğru yol alırken mandalin ve portakal ağaçlarının bahçelerini süslediği köy evleri gördük.Biraz ilerde Oasis Restaurant'ta bi mola verdik.Çöpşişi çok güzeldi.O kadar acıkmıştık ki fotolayamadım:)))Oasis'in bahçesinde ceviz,mandalin,incir ve daha bir çok çeşit ağaç bulunuyor.Oasis Restaurant'ın misafirperver sahipleri bize ceviz likörünü ikram edemediklerine üzüldüler yeni bittiğini ve yetişemediğimizi söylediler ve bir dahaki yıla tatmaya davet ettiler.Şirince nin  şehir merkezi ya da daha doğru bi tabirle köy meydanında bulunan Simyacı adlı yerde değişik likörler ve istersek ceviz likörü tadabileceğimizi söylediler ve tavsiye ettiler:)Çok güzeldi havası ve manzarası:) Tufan Abi Mandalin ağacından mandalin topladı bize bi tane de ceviz buldum ağaçtan düşen:))Şirince'den ve Efes'ten aldığım magnetlerle fotoladım..


Şirince dünyanın en tatlıı köyü..En tatlım da fotonun kahramanı:))


Sokaklarına bayıldım...Havası o mistik kokusu..Orda yaşayabilirim:))


Evleri o kadar şekerdi ki yiyebilirdim:)))


Bunlar şirince köyünün şirinleri.))) Orda da kedileri buldum tabiiii...Öyle tatlı uyuyorlardı ki sevemedim ellerimle gözlerimle sevdim:))




Tufan Abi ve Paul  satış yapanlarla hoş sohbetler ettiler. Paul Şirince'yi çok sevdi .Eşiyle ve çocuklarıyla da gelmek istiyor:)


Şirincenin şirin sokakları ve ben:))


Enfes manzara:)


Kaybolmaya çalıştım sokaklarında macera dolu bir geziydi.))




Çok keyifliydi. Çok eğlendim bir de sabun aldım ama onu da bi sonraki postumda fotolayacağım inş..Bu arada tarihi turlarla ilginenler için sitesini bizim yaptığımız bir firmayı tavsiye etmek istiyorum. Hem merak ediyorsanız tarihle ilgili daha geniş bilgiler de bu site de bulabilirsiniz. Laren Safari Park 'ın Sahipleri çok şeker cici insanlar çok keyif alacağınızdan eminim..www.larensafaripark.com.Haftanız güzel geçsin..Keyif,huzur ve sağlık diliyorum hepinize..Sevgiler:))

12 Ekim 2013 Cumartesi

Bir Tilda Daha :)) (Ayşem'e hediyem:))

Merhabalar..Huzurlu bir haftasonu geçirmenizi diliyorum.. Şu an yolculuğa çıkanlar veya çıkmak üzere olanlara dikkatli olmalarını hatırlatmak istiyorum.Şimdiden herkese iyi bayramlar diliyorum..:)
İşte yeni bir Tilda daha huzurlarınızda efendim..:))






Sizlere Mehmet Öz'den kış depresyonuna karşı taktiklerle veda etmek istiyorum.. 3 maddede toplamış..1)Egzersiz  2)D vitamini (gün ışığı alabildiğimizce) 3)Sosyalleşmek..Ama herhalde en önemlisi pozitif bakabilmek ve gülümseyebilmek değil mi ya??:)) Mutlu sağlıklı güzel sıcacık :) günler olsun hepimize inşallah..Sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...